Wywietlono posty znalezione dla frazy: marker nowotworowy CA 125





Temat: Harmonet a Torbiel!


| Dodaam jeszcze informacje do wczesniejszego posta ze torbiel jest
| bardzo duzoa: 6cm x 4cm x 3 cm.

Musisz czym prędzej odwiedzić dobrego ginekologa, który powinien zlecić
komplet badań, by Cię nie straszyć nie będę pisała jakich...


a jaki to komplet badań ze tak spytam ??hormony ??przy pigułkach nie wyjda
dobre ( przynajmniej niektore) , a pewnie masz na myśli marker nowotworowy CA-
125 ?? niekoniecznie musi byc robiony, kieruje sie dopiero wtedy jesli w
obrazie usg sa podejrzenia ze to torbiel lita na przyklad, lub taka kt juz w
obrazie usg daje jakies podejrzenia. Ogolnie nie lubie pisania w takim stylu
jak powyej bo ju samym takim zzdaniem ktos sie moze przerazić, nie wiedząc o
czm mowa etc

pozzdr

Aska

Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: torbiel jajnika
Moja torbiel miala 3.5 cm, a znaleziono ja przez przypadek, podczas
zwyklego USG jamy brzusznej. Z racji, ze przebywalam wtedy w
szpitalu, na oddziale zlecono markery nowotworowe Ca 125 i 19.9 i
wyslano na konsultacje ginekologiczna, ginekolog zlecil ponowne USG
za kilka dni, pocieszjajac mnie ze mam sie nie przejmowac bo "to
cos" nie jest duze i moze samo wchlonac sie...
Przy ponownym USG okazalo sie ze tam nic nie ma...

Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Gdzie oddział ginekologiczny w Warszawie.
Szczerze mówiąc jestem przerażona i mam nadzieję, że to moje zbieranie
informacji nie będzie mi potrzebne ...
Na USG wykryto na jajniku dobrze określona zmianę o strukturze
heteroechogenicznej. Moja GI zleciła kontrolne USG po najbliżej miesiączce, i
badanie markera nowotworowego CA 125. - czekam na wyniki. Boję się jak cholera,
"wstępnie" uprzedziła mnie, że może to być potworniak, ale z najgorszym tez
należy się liczyć. Dlatego szukam info o warszawskich szpitalach, żeby nie czuć
się jak mięso armatnie.
Zapisuję Bielański i Karową.
Wiem, że Praski trzeba omijać z daleka.
A czy na Kasprzaka jest ginekologia? Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: markery rakowe ... torbiel i strach
A jesteś pewna nazwy torbieli? Bo ja się z taką nie spotkałam, a problem torbieli różnorakich mnie dotyczy od kilku lat. Nie jestem lekarzem, ale mnie to się raczej kojarzy z torbielą endometrialną, a z tym walczę od 4 lat i jestem właśnie po drugiej laparoskopii z tegoż powodu, przeczytałam dużo teorii na ten temat, "przerobiłam" już wielu lekarzy i wiem, że JEŻELI TO JEST torbiel endometrialna (a przy endometriozie zazwyczaj marker nowotworowy CA 125 jest w okolicach górnej granicy normy, ja miałam 20,6 przy normie do 21) to nie należy tego lekceważyć. Torbiele endometrialne (wczoraj czytałam po raz kolejny - jak chcesz, podrzucę Ci link) o średnicy powyżej 1 cm nie poddają się leczeniu farmakologicznemu - przynajmniej skuteczność takiego leczenia nie jest udowodniona mimo robionych w tym kierunku badań. Ja jestem zresztą tego przykładem. Poza tym torbiel endometrialna wiąże się na ogół z endometriozą, czyli obecnością tkanki endometrium również w innych miejscach, niestety już nie do zobaczenia na USG, zrostami itd. Endometrioza jest chorobą, którą zdiagnozować można jedynie na podstawie laparoskopii albo laparotomii - wszystko inne to tylko podejrzenia.
Ja czekałam, czy się nie wchłonie - w ciągu kilku miesięcy urosła do 5 cm. Ale ja mam, jak wyraził się lekarz - dość agresywną formę endometriozy.
Wchłonie się torbiel czynnościowa - czasami sama, czasem po prostym leczeniu hormonalnym, endometrialna nie - tak twierdzi mój lekarz i raczej mu ufam.

Ale mam nadzieję, że to, co nosisz w sobie nie ma nic wspólnego z endometriozą... Powodzenia! Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: torbiel na jajniku
Ja też miałam dość duży torbiel na jajniku, do tego marker nowotworowy ca-125
przekraczał normę 15-krotnie, w tym samym czasie byłam w ciąży. Torbiel sam się
wchłonął, nie potrzebna była żadna operacja. Przy usuwaniu torbieli pomocne są
też tabletki antykoncepcyjne, które wyłączają jajniki i torbiel może się wtedy
szybciej wchłonąć. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Dla starających się po poronieniu
Odebrałam wyniki badań, robiłam je w 20 dc przy 30-31 dniowych. I tak:
prolaktyna zwykła: 17,5 norma od 1,2 - 25, prolaktyna po MTC 163,
insulina 14,5 norma 6 - 28,4, P-ciała anty-TPO tarczycowe <10,0 norma 0 - 35,
TSH 3-cia generacja 2,21 norma od 04 - 4,0, no i ważne dla mnie markery
nowotworowe CA-125 wyszły jeszcze w normie 19,9 przy normie 0-21.
Mozecie je skomentować moje znawczynie ? generalnie widzę, ze są w normie te
badania, ale czy na tyle dobre, że nie są przeciwwskazaniami do ciąży ?
Jutro badam progesteron.
Buziaczki dla Was
Iwona




Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: czy to moze byc zagniezdzenie?
ajjj nie pytaj prawopodobnie (jeszcze musi to potwierdzić ponowne USG) mam
torbiel na lewym jajniku także teraz martwię się najbardziej o swoje zdrowie,
robiłam marker nowotworowy CA-125 i wynik na szczęście jest ok ale i tak pewnie
czeka mnie długie leczenie albo laparoskopia no ale nic dam radę!Pocieszam
się tym, że może ten wstrętny torbiel był/jest przyczyną mojej niepłodności i
jak go już nie będzie to wszystko się jakoś ułoży... Trzymam kciuki za Ciebie.
Daj znać jak już będziesz coś wiedziała. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: prawdopodobnie endometrioza - co dalej?
ja nie mówię co masz zrobić, tylko co ja bym zrobiła gdybym wcześniej
wiedziała. We wrześniu 2004 trafiłam do szpitala z mocnymi bólami, powiedzieli,
że samo przejdzie. W lipcu 2005 poszłam sobie sama na USG i suprise: dwie
torbiele, po jednej na każdym jajniku, bodajże 8 i 5 cm. Uchlastali mi połowę
prawego jajnika. Na szczęście udało się go uratować i wrócił do pracy. Zauważ,
że minęło 10 m-cy między jednym badaniem a drugim. Gdybym go nie zrobiła -
straciłabym jajniki. Nie chodzi mi o to by Cię straszyć, ale może zmień
lekarza, skonsultuj się z innym - na pewno nie zaszkodzi.

A jeśli chodzi o torbiel w jajniku to teraz mam dwie, ale nie endometrialne,
ale właśnie pozostałości po pęcherzykach, które nie pękły po stymulacji clo.
Jutro idę do szpitala, a pojutrze mam właśnie laparo, żeby sprawdzić czy po
operacji wszystko ok.

Spróbuj faktycznie zrobić ten marker nowotworowy CA-125, jeśli to endo to z
dużym prawdopodobieństwem będzie podwyższony (ja przy IV st. endo miałam w
górnej granicy normy). Pamiętaj, że jest to jedynie badanie pomocnicze i nie
stawia jednoznacznej diagnozy endo, ale da i jakiś dodatkowy pogląd. To badanie
nie jest drogie. ja płaciłam ok. 30 zł. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Czy to może być endo????
czesc tak u mnie w usg od razu widoczna była cysta na 4cm ,na początku nie
wiedzieli co to jest (to mógł byc nawet nowotwór),robiłam nawet takie badanie w
tym kierunku (marker nowotworowy Ca 125) Ale pózniej po operacji kiedy to
wycięli ,badanie histopatologiczne wykazało że to endo. Miałam lekarza który
nie umiał mnie leczyc . Zmieniłam lekarza i teraz jest ok jestem na najlepszym
leku na endo (zoladex). Poszukaj sobie dobrego specjaliste bo jesli masz
endo ,to własciewa terapia jest domeną lekarza. Zyczę zdrówka. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Nic nie rozumiem
Witaj Endometrioze można stwierdzic tylko przez wynik histopatologiczny po
laparoskopi lub laparotomi ,a tak pozatym to lekarz może tylko podejrzewac endo
bardzo często lekarze zalecają wykonanie markera nowotworowego Ca 125 który
przy endometriozie często wychodzi podwyższony.Jeżeli masz torbiel czekoladową
to ciężko będzie Ci zajsc w ciąże , najpierw trzeba by było ją usunąc . Umnie
tak przynajmniej było cysta rosła z każdym okresem aż zrobiła się na 7 cm i
wtedy byłam operowana ,a pózniej leczenie któro trwa już 2 lata ,bez
ustanku .Pamiętaj że endo musi byc leczone !!!!!!!!!! a jeżeli chcesz miec
dziecko to musisz miec naprawdę dobrego lekarza ,wtej chorobie nic nie można
zrobic samemu ,własciwa terapia jest domeną lekarza . Według mnie twoja lekarka
zle cię leczy . Jak można zajsc w ciąże mając torbiel na jajniku ? Nie rozumiem
jej metod leczenia.................. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: proszę spójrzcie na moje wyniki
proszę spójrzcie na moje wyniki
a oto one - wszystkie mieszczą się w normach ale tak na wszelki wypadek -
aha, w sobotę USG wykazalo PCO i stąd te badania:
TSH 3 GENERACJA - 0,434 ulU/mL ( MIN: 0,4 MAX: 4,0 )
FT3 - 3,85 pg/ml ( MIN: 1,8 MAX: 4,2 )
FT4 - 1,36 ng/dl ( MIN: 0,8 MAX: 1,9 )
P.CIALA anty-TPO - 21,8 IU/ml ( MIN: 0 MAX: 35 )
PROLAKTYNA - 21,7 ng/ml ( MIN: 1,9 MAX: 25 )
TESTOSTERON - 54,9 ng/dl ( kobiety owulujące ,<20-80 ng/dl )
marker nowotworowy CA-125 jajnik - 6,25 U/ml ( MIN: 0 MAX: 21 )
Jeszcze będę robila FSH i LH ale musze poczekać na 3dc.
I co sądzicie ?

Pozdrawiam
Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: prośba o poradę/rak szyjki macicy? dłuugi post :(
Witaj, miałam bardzo podobne objawy do twoich, uciążliwy ból w dole brzucha przez pół roku, chodziłam od lekarza do lekarza ponieważ tak jak u Ciebie wyniki były dobre, USG w porządku, badanie ginekologiczne też OK. W końcu pewna lekarka kazała mi zbadać marker nowotworowy ca 125. Wynik był o dużo za wysoki, myślałam że mam nowotwór jajnika. Zrobiono mi laparoskopie ponieważ w USG nic nie było widać i okazało się że mam endometrioze. Podczas zabiegu usunięto ogniska z różnych narządów ponieważ mocno się rozsiała ale od zabiegu minął rok i nic mnie już w dole brzucha nie boli. Może zasugeruj swojemu lekarzowi przy następnej wizycie żeby wykonał badania w tym kierunku. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Wysoka prolaktyna
Zrobiłam takie badania w 20 dc przy 30-31 dniowych:
- prolaktyna zwykła: 17,5
- prolaktyna po MTC: 163,
- insulina: 14,5
- P-ciała anty-TPO tarczycowe: <10,0
- TSH 3-cia generacja: 2,21
- markery nowotworowe CA-125: 19,9 (przy prawdopodobnej endometriozie), dziś je
równiez powtórzyłam, wyniki po południu.
PRL po MTC 9 x wyższa od normalnej a prg. chyba za niski jak na przyszłą mamę,
prawda ?
Na wizycie w 16 dc pęcherzyk miał 24,9 mm ale czy on w ogóle pękł ? tego nie
wiem, bo 2 dni temu dostałam @ więc chyba nie.
W piatek ide do gina z wynikami.

Pozdrawiam
Iwona
Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: KRAKÓW, KOGO POLECACIE DO LAPAROSKOPII ? PILNE
Neja, od czerwca zaczął mnie bardzo boleć prawy jajnik juz od kilku dniu przed
miesiąćzką. Podczas miesiaczki bolał mocniej. W końcu poszłam do mojej
poprzedniej ginki ale ona nic nie widziała. A jajnik jak bolał tak bolał.
W końcu udało mi się dostać na wizytę do najlepszego gina u nas w mieście - dr.
Przybycień.
On na pierwszej wizycie 3 tygodnie temu miał podejrzenia co do endometriozy. W
dodatku miałam na potwierdzenie zrobic badanie markera nowotworowego CA 125 po
ovu i w 2-3 dc podczas miesiączki.
Po ovu markery były w normie ale podczas miesiaczki wzrosły mi do ogromnych
rozmiarów: 206 przy normie do 21.
Już w laboratorium mi powiedzieli, ze tak wysoki wynik świadczy o endometriozie.
W badaniu USG dopochwowym gin wykrył na prawym jajniku torbiel 3 cm i już był
pewny co do endo.
Tak sie zaczeła moja przygoda. Teraz czeka mnie długa droga w "naprawianiu"
mojego zdrowia.

Pozdrawiam
Iwona Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: prosze spójrzcie na moje wyniki
prosze spójrzcie na moje wyniki
a oto one - wszystkie mieszczą się w normach ale tak na wszelki wypadek -
aha, w sobotę USG wykazalo PCO i stąd te badania:
TSH 3 GENERACJA - 0,434 ulU/mL ( MIN: 0,4 MAX: 4,0 )
FT3 - 3,85 pg/ml ( MIN: 1,8 MAX: 4,2 )
FT4 - 1,36 ng/dl ( MIN: 0,8 MAX: 1,9 )
P.CIALA anty-TPO - 21,8 IU/ml ( MIN: 0 MAX: 35 )
PROLAKTYNA - 21,7 ng/ml ( MIN: 1,9 MAX: 25 )
TESTOSTERON - 54,9 ng/dl ( kobiety owulujące ,<20-80 ng/dl )
marker nowotworowy CA-125 jajnik - 6,25 U/ml ( MIN: 0 MAX: 21 )
Jeszcze będę robila FSH i LH ale musze poczekać na 3dc.
I co sądzicie ? Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Guz jajnika
Ja miałam małą torbiel (35x45 mm) jak sie później okazało, bo najpierw lekarz mi
powiedział przy badaniu palpacyjnym, że wyczuwa jakiegoś guza na jajniku. Na
drugi dzień byłam u niego prywatnie na usg, bo na usg, w przychodni musiałabym
czekać ok. 2 tyg. Oczywiście byłam tak przerażona, ze poleciałam pędem do niego,
tym bardziej, ze 2 lata temu miałam usuwanego gruczolako-włókniaka z piersi i
wtedy sie tez najadałam trochę strachu.
Po zdiagnowzowaniu, że to płynna torbiel lekarz zmienił mi tabl.antykoncepcyjne
na inne i po ok. miesiącu torbiel sie wchłonęła. Miałam też wówczas robiony
marker nowotworowy Ca-125- ach ta nazwa- też się stesowałam. Ale wynik wyszedł
b. dobry.
Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Czy wzrasta obwód brzucha przy potworniaku??
i jeszce jedno! zanim zaczniesz stresować się tym czy w ogóle jest
to guz złośliwy ( potworniak to w zasadzie nowotwor łagodny)
powinnaś zrobić badanie na marker nowotworowy CA 125 ale na to i tak
lekarz wypisuje skierowanie. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: co te badania wskażą
co te badania wskażą
Mam pytanie badania krwi na markery nowotworowe / CA-125, CA-19.9/
wykażą każdy nowotwór w organiźmie. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Gdzie oddział ginekologiczny w Warszawie.
Dzięki Calineczka
Odebrałam właśnie wyniki markera nowotworowego Ca 125 - w normie.
Mam nadzieję, że najgorsze już za mną co nie zmienia faktu, że pokroją mnie
na 99%. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: pytanie dot.operacji usuniecia theratomy
takie bylo rozpoznanie na usg.robilam markery nowotworowe ca 125 i cea i sa ok. Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: Czy endo może rosnąć w środku cyklu?
Twój lekarz powinien Ci zlecic zrobienie markera nowotworowego Ca 125 ,ktory
przy torbielach czekoladowych wychodzi podwyższony ( ja miałam 120 ) norma jest
od 0 - 35 . A przy nowotworach wynik jest 600-800 . Przeczytaj wicej postw z tematu



Temat: I co dalej ? mój optymizm zaczyna się wypalać
I co dalej ? mój optymizm zaczyna się wypalać
Witam
Poroniłam w grudniu swoją pierwszą upragnioną ciążę w 5 miesiącu. Staralismy
się o nią ponad 4 lata. Od kwietnia znowu sie staramy i nic.
2 tygodnie temu na wizycie lekarz wykrył u mnie endometriozę i torbiel na
prawym jajniku wielkości 3 cm. Powiedział, że cudnie by było jakbym zaszła
teraz w ciązę, bo inaczej musimy zrobic laparoskopię, zeby usunąć ogniska
zapalne. Czy z endo mozna w ogóle zaciążyć ?
Wczoraj dostałam miesiaczkę. Kolejny miesiąc do tyłu. Prawy jajnik boli mnie
okropnie. Ból trwa przez całą miesiaczkę aż do po owulacji.
Zrobiłam takie badania w 20 dc przy 30-31 dniowych:
prolaktyna zwykła: 17,5
prolaktyna po MTC: 163,
insulina: 14,5
P-ciała anty-TPO tarczycowe: <10,0
TSH 3-cia generacja: 2,21
markery nowotworowe CA-125: 19,9
wiem, że z prl po MTC i prg muszę powalczyć.

Na wizycie w 16 dc pęcherzyk miał 24,9 mm ale czy on w ogóle pękł ? hmmm, o
to jest pytanie.

Na co mam jeszcze zwrócić uwagę w leczeniu ? na wizyte idę w piatek, o co mam
zapytać lekarza ?

Czy ja jeszcze bede mieć choć jedno dziecko ? chce sie rzec: aż dziecko,
zważywszy na moje problemy !
Wiem, ze tu każda z Was ma takie czy inne problemy. Ale wszystkim nam chodzi
o jedno: DZIECKO.
Ja już nie mam siły. Jestem tym wszystkim zmęczona.
Wszyscy co mnie znają, wiedzą, że jestem niesamowitą optymistką. Sama w to
wierzę, ale....w tym temacie mój optymizm się zaczyna wypalać.

Pozdrawiam Was wszystkie
Iwona






Przeczytaj wicej postw z tematu